MILJONER APPAR OCH MILJARDER ANVÄNDARE

2019-02-04:

Apputveckling har funnits länge, som vi gick igenom i en tidigare bloggpost, men det var först när Apple släppte Apple App Store 2009 som appar tog fart på riktigt. Idag finns mer än 3 miljoner appar för nedladdning på Apple App Store och man kan fråga sig om det finns marknaden för så många appar?

Med ett genomsnitt om 3 timmars app-användning per dag och användare och en bransch som omsätter mer än 900 miljarder kronor årligen så är svaret tydligt; marknad för mobila appar är enorm och dessutom fortsätter den växa snabbt.

Här i Sverige har appar slagit igenom ännu mer kraftfullt än i något annat land i världen, Sverige är nämligen världsledande på antalet nedladdningar av appar. Genomsnittssvensken laddar varje månad ner lite drygt 5 appar till sin mobil, medan våra grannar i Norge enbart laddar ner 2 appar per månad. Marknaden för appar i Sverige är därför en av världens hetaste och företag som inte har en app riskerar att missa att finnas där deras användare finns.

Idag används appar för allt från dejting (27 % av alla svenska 16-25-åringar använder Tinder regelbundet), hålla koll på vår hälsa (46 % av alla svenskar använder tränings eller hälsoappar), hitta rätt (86 % av svenskarna använder GPS i mobilen) till att handla (51 % av svenskarna e-shoppar i sina mobiler) och att sköta sitt arbete.

Totalt spenderade vi människor 1 350 biljoner timmar med att använda appar på sin mobil under 2018. En ökning på 50 % sedan 2016 – och trenden fortsätter.

Vare sig ett företag har en befintlig verksamhet och vill öka försäljning eller modernisera verksamheten genom digitalisering eller om ett företag vill starta en ny verksamhet är en app det enskilt mest effektiva verktyget att nå sitt mål.

Vill du ta del av den 900 miljarder stora app-branschen? Eller vill du visa upp ditt företag på den, av användarna, mest omtyckta plattformen? Låt oss hjälpa er att bygga er app.

Hör av dig till oss eller fyll i formuläret så kontaktar vi dig.

Författare

Johan Nordström är en av Sveriges främsta utvecklare inom mobil applikationsutveckling och en av grundarna till Aplexa. Johans karriär började i början på 2000-talet då han drev ett etablerat webbhotell. Johan är en av hjärnorna bakom Aquro Platform och Aquro CM – vår marknadsledande utvecklingsplattform och vårt kraftfulla verktyg för innehållshantering.

Johan Nordström