Så mycket kostar det att bygga en app

2018-07-25:

Vi får ofta frågan hur mycket det kostar att bygga en app. Det är en fråga som vi, precis som du, önskar vore enklare att svara på. Men det är heller inte direkt svårt att snabbt få ett kostnadsestimat. När du undrar över kostnaden för att bygga din app så finns också ett par varningssignaler.

Som så mycket annat här i livet så är kostnaden för att bygga en app direkt kopplad till omfattning och kvalité. Precis som när du köper en bil så kan kostnaden variera kraftigt beroende på dina önskemål och din budget – även om bilen i slutändan tar dig från punkt A till B. En annan tumregel är att verkar priset för billigt så är det troligen också för billigt och du kommer få en app och service som inte uppfyller dina önskemål.

När man bygger en app så tas en mjukvara fram. Alltså ett program som körs i din mobil. Att utveckla en mjukvara är i regel mer tidskrävande än att t.ex. utveckla en hemsida. En annan skillnad är att en publicerad app inte går att uppdatera lika enkelt och snabbt som en hemsida. Det gör att testning innan publicering blir mer viktigt och mer tidskrävande.

Så att generellt svara på hur mycket det kostar att bygga en app går inte och priset kan variera kraftigt. Dock kan du räkna med att det blir svårt att komma under 50 000 – 75 000 kr exklusive moms eftersom varje app kräver design, utveckling, testning och publicering.

Vad är avgörande för kostnaden?

Det är generellt följande punkter som är mest avgörande för kostnaden:

 • Antalet funktioner, t.ex. användarhantering, orderflöde, betalfunktion och BankID.
 • Integrationer med andra system, som databaser och kunddatabaser/CRM.
 • Vilken grafisk nivå som önskas. En app kan byggas med en enkel och snygg design, men ofta kan mycket tid läggas på snygga effekter för att öka upplevelsen.

3 snabba tips:

 • Kostnadsestimat
  Ett bra första steg är att be din leverantör om ett kostnadsestimat. Med hjälp av estimatet kan du avgöra om din budget räcker i ett tidigt skede.
 • Material
  Ju tydligare material och dokumentation du har om din app desto enklare är det att hålla kostnaden nere.
 • Pris
  Verkar priset för lågt så är det troligen för lågt. Välj en leverantör som tar rimligt betalt och erbjuder den bästa processen och lösningen.

Få ett prisestimat

Genom vår priskalkylator kan du få ett snabbt prisestimat på ungefär vad en app kostar att utveckla.

Prova vår priskalkylator nu.

Författare

Stefan Thelberg har lång erfarenhet av produktutveckling och design och är en av Aplexas grundare. Stefans karriär började redan på 90-talet då han drev en webbyrå som utvecklade ett eget CMS- och e-handelssystem. Stefan har arbetat med över 50 olika utvecklingsprojekt inom webb, mobilt och andra områden.