VAD FINNS UNDER SKALET PÅ EN APP?

2019-01-23:

När man tänker på att bygga en app är det lätt att glömma bort att en app består av mycket mer än det som man faktiskt ser på skärmen. I den här artikeln tänkte vi gå igenom vad en app egentligen består av och vad som är viktigt att tänka på innan man börjar bygga sin app.

Den första och självklara delen av en app är själva gränssnittet som syns när man startar appen i sin mobil. Appen i sig består av ett antal olika vyer som har olika funktioner, t.ex. användarinloggning eller ett nyhetsflöde.

Men bakom gränssnittet finns det en massa olika funktioner som får allt att fungera.

1. BACKEND

För att appen ska fungera krävs nästan alltid ett bakomliggande system som hanterar användare, databas och filer. Detta brukar normalt sett kallas ett backend. Ett backend är ofta en mjukvara som körs på servrar som driftas av en driftleverantör. Vi på Aplexa använder vår egen mjukvara, Aquro Platform, för att bygga såväl våra appar som apparnas backend men vi kan även låta appen jobba mot ett externt backend så som en redan existerande databas, ett CRM-system eller egentligen vilket system som helst som tillhandahåller ett API. När vi bygger appar mot vårt eget backend byggs backendet med samma teknik som resten av appen – vilket gör att alla våra utvecklare har kompetens att göra förändringar i så väl backend som appen när som helst.

Att tänka på:
Om ett specialgjort backend tas fram för er app, tänk på att detta kan behöva underhåll i framtiden och var noga med att kontrollera kostnaderna.

2. ADMINISTRATIVA VERKTYG

För att inte enbart appens utvecklare ska kunna hantera bakomliggande system krävs administrativa verktyg som gör det enkelt att underhålla appen. T.ex. ett system för att hantera appens användare, att kunna publicera information till appen eller för att kunna skicka push-notiser. Vi på Aplexa har tagit fram en rad olika egna verktyg för detta, t.ex. Aquro App Manager där man enkelt kan hantera appens användare och ContentOne för att kunna hantera allt innehåll som finns i de appar vi utvecklar.

Att tänka på:
Var noga med att ta reda på hur de olika administrativa funktionerna till din app fungerar. Kontrollera också så att inga extra kostnader för dessa verktyg tillkommer.

Läs mer om de administrativa verktyg vi erbjuder här.

3. STATISTIK

Ett steg som ofta glöms bort när man utvecklar en app är möjligheten att efter appens lansering kunna följa statistik om appens nerladdningar men också möjligheten att kunna följa vilka funktioner som används i appen. Antalet nerladdningar av appen går enkelt att följa på både Google Play och Apple App Store Connect, men om man vill följa användandet inuti appen måste detta implementeras specifikt för varje app. På Aplexa har vi tagit fram två olika statistiksystem som båda kan användas för att tracka såväl vilka funktioner som används i en app samt vad en användare tittar på och har även möjligheten att segmentera användarna efter deras profildata.

Att tänka på:
Se till att redan från början implementera någon typ av tracking av användandet inuti din app, det kan från början vara så enkelt som att bara mäta vilka vyer i appen som visas mest. Detta kommer ge dig ovärderlig information när det väl är dags att utvärdera vilka delar av appen som ska utvecklas vidare.

Vi på Aplexa har stor erfarenhet av utveckling av alla delar som krävs för att bygga en app. Desutom har vi massvis med verktyg som direkt kan användas till din app vilket gör att utvecklingen både går snabbare och slutprodukten får högre kvalitet. Vill du att vi hjälper dig?

Hör av dig till oss eller fyll i formuläret så kontaktar vi dig.

Författare

Johan Nordström är en av Sveriges främsta utvecklare inom mobil applikationsutveckling och en av grundarna till Aplexa. Johans karriär började i början på 2000-talet då han drev ett etablerat webbhotell. Johan är en av hjärnorna bakom Aquro Platform och Aquro CM – vår marknadsledande utvecklingsplattform och vårt kraftfulla verktyg för innehållshantering.

Johan Nordström