VAD INNEBÄR MODERN APPUTVECKLING?

2019-01-16:

Sedan iPhone och Android lanserades 2008 har appar historiskt sett utvecklats med klassiska utvecklingsverktyg där en app har utvecklats för iPhone (med programmeringsspråket Objective-C) och en annan app har separat utvecklats för Android (med programmeringsspråket Java). Denna typ där man använder traditionella utvecklingsspråk kallas för klassisk utveckling.

De senaste åren har dock olika metoder för cross-platform-utveckling (plattformsoberoende utveckling) blivit mer och mer populär. Cross-platform-utveckling har gjort det möjligt att utveckla en app som sedan går att köra på både iPhone och Android.

Bland dessa tekniker finns t.ex. C# baserade ramverket Xamarin, JavaScript-baserade React Native och olika HTML5-baserade plattformar att välja bland. Cross-platform-utveckling löser det stora problemet där apputvecklare tidigare behövt ha kompetens på flera olika plattformar och även löst problemet med att två separata appar behövt utvecklas.

Däremot löser inte cross-platform-utveckling det faktum att en app består av så mycket mer än bara själva appen. En app behöver generellt sett även ett flertal olika bakomliggande tjänster för att hantera databaser, filer och användare samt en uppsättning av administrativa verktyg för att appägare ska kunna administrera sina appar och app-innehåll.

För att även lösa den utmaningen finns olika app-plattformar som tillhandahåller inte bara en cross-platform-tekniker utan även tillhandahåller backendtjänster och administrativa verktyg. När vi på Aplexa bygger appar använder vi därför oss av vår egen app-platform, Aquro Platform, som dels använder HTML5 och JavaScript för att skapa plattformsoberoende appar men som även tillhandahåller ett avancerat backend för att kunna hantera databaser, användare och push-notiser och slutligen även en uppsättning med administrativa verktyg för att se användarstatistik och sköta innehållet i appen.

Detta i kombination med att vi använder oss av vår verktygslåda med färdiga komponenter gör att vi på Aplexa erbjuder den modernaste apputvecklingsmetoden som finns på marknaden.

Vill du att din app ska byggas med modern teknik?

Hör av dig till oss eller fyll i formuläret så kontaktar vi dig.

Författare

Johan Nordström är en av Sveriges främsta utvecklare inom mobil applikationsutveckling och en av grundarna till Aplexa. Johans karriär började i början på 2000-talet då han drev ett etablerat webbhotell. Johan är en av hjärnorna bakom Aquro Platform och Aquro CM – vår marknadsledande utvecklingsplattform och vårt kraftfulla verktyg för innehållshantering.

Johan Nordström